Yangına karşı 'dirençli ormanlar' kurulacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2012 10:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2011 yılında çıkan yangınlarda zarar gören toplam 3 bin 612 hektar alanda düzenleme çalışmalarını tamamladı. Yanan alanların tamamında yeniden ağaçlandırma çalışması yapıldı. Bakanlık, yangınlara karşı 'dirençli ormanlar' kuracak.

2011 yılında yanan 3 bin 612 hektarlık alan zarar görme oranlarına göre yeniden düzenlendi. Söz konusu alanın bin 109 hektarının örtü yangınına maruz kaldığı için zarar görmediği belirlendi. 409 hektarlık alanda 'doğal gençleştirme' çalışması yapıldı. Bu kapsamda, yanan ağaçlar üzerindeki kozalaklarda bulunan tohumların sahaya dökülerek çimlenmesi sağlandı. Bu yönteme uygun olmayan bin 25 hektarlık alanda ise 'yapay gençleştirme' çalışması yapılarak alanın özelliklerine uygun fidan ve tohumlarla dikim yapıldı.

Orman niteliğini kaybedecek kadar zarar görmüş 256 hektarlık alanda normal ağaçlandırma çalışması yapıldı. 807 hektarlık alan koruma altına alınarak doğal dengenin yeniden oluşması için koruma sınırları oluşturuldu. 6 hektarlık alanın da rehabilitasyona alınması ile 2011 yılında yanan orman alanlarının tamamı yeniden düzenlenmiş oldu.

Yanan alanlarda tesis edilen ormanların yangınlara karşı direncini artırmak için; biyolojik faaliyet gösteren yeşil doku tesis edilirken, yangına direnç gösteren karışık ormanların kurulmasına özen gösterildi. Orman yangınlarından zarar gören alanlar yılı içerisinde ağaçlandırılarak yangına dirençli ormanlar kuruluyor. Yanan Alanlarının Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesis Projesi (YARDOP) ile yangın geçiren orman alanlarının yeniden orman örtüsüne kavuşturulması hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber